GÂNDUL LIVE. Florin Hozoc, director companie farmaceutică: „Donatorii de plasmă convalescentă nu pot să devină donatori decât pe banii lor!”

GÂNDUL LIVE. Florin Hozoc, director companie farmaceutică: „Donatorii de plasmă convalescentă nu pot să devină donatori decât pe banii lor!”
Publicat: 27/08/2020, 13:10
Actualizat: 27/08/2020, 13:36

Florin Hozoc, director companie farmaceutică, care a donat echipamente gratuite statului pentru recoltarea de plasmă convalescentă, în pandemia de coronavirus, trage un semnal de alarmă, la GÂNDUL LIVE, cu privire la incapacitatea autorităților de a lua măsurile necesare.

„Da. E evident în momentul de față, după mai bine de 4 luni de zile, că statul nu a fost în stare nici măcar să folosească cât mai eficient cele 18 echipamente pe care le-am dat gratuit, n-au fost în stare birocrații nici măcar să traducă exact ghidul european, făcut încă din 8 aprilie de specialiștii din celelalte 26 de țări europene, iar lucrul ăsta e principala cauză pentru care avem cel mai mic număr de donatori de plasmă convalescentă din țările europene.

„Este o fractură de logică, o abatere foarte gravă de la ghidul european!”

Donatorii de plasmă, cel puțin jumătate, nu pot să devină donatori decât dacă pe banii lor își fac un test de anticorpi, unul serologic, pentru că statul NU decontează aceste teste.

E o fractură de logică, o abatere foarte gravă de la ghidul european valabil în toate țările. E adevărat că ghidul spune că fiecare țară poate adopta orice metodologie, dar cu toate astea, toate țările folosesc testele. Noi folosim doar testele de anticorpi, despre care știm că se fac doar pacienților cu simptome grave și la cerere celor care pleacă în vacanță. Sunt de trei ori mai multe persoane decât cele confirmate cu Real Time PCR, care nu au fost testate, deși au stat în casă cu persoane confirmate infectate. O parte au avut forme asimptomatice și ar putea dona plasmă, dovedind că au suficienți anticorpi. Ghidul european spune foarte clar: toți pacienții care au fost internați și confirmați infectați trebuie trecuți într-un registrul național, inclusiv toți pacienții înainte de externare trebuie testați pentru anticorpi și pe baza acestui se pot selecta acele persoane care sunt invitate să doneze plasmă.

Centralizat trebuie să existe un registru cu cei contacți direcți, la fel din rândul lor se recrutează alți posibili donatori. Noi NU facem lucrul ăsta, ori nu avem bani, ori suntem incompetenți.

Avem situații în care oameni care au fost sunați de DSP și li s-a spus că au test pozitiv, acum se roagă de DSP să le pună la dispoziție acel test pozitiv ca să poată dona plasmă convalescentă, pentru că acolo ți se cere dosarul cu șină.

„Incompetență, delăsare, nu vor să învețe nimic nou, nu vor bătăi de cap”

De trei săptămâni, DSP nu este în stare să-i dea omului testul cu care să se ducă la donarea de plasmă.

România nu a reușit să atragă nimic din cei 40 miliarde euro puși la dispoziție de UE pentru a cumpăra echipamente pentru plasmă, e vorba de incompetență, de delăsare, nu vor să învețe lucruri noi, nu vor bătăi de cap. Li se pare că li se cere așa, ca un moft al cuiva, ei au alte lucruri mai bune de făcut.

„La Timișoara au refuzat aparatura gratuită”

În continuare, se acceptă donatorii între 7.30 și 13.30, atât. După 13.30 nu mai poți să donezi. Noi nu puteam să colectăm plasmă, vecina Ungaria nu are aceste probleme, dar în România doar statul poate să colecteze plasmă convalescentă, dar iată că nu are un lider care să pună la punct acest sistem, există o mână de oameni, unii dintre ei sunt șefi ai unor centre de transfuzie mai mici și avem Galați, Piatra Neamț, Arad, București, Bistrița Năsăud, care asigură plasmă pentru toată țara. La Timișoara nu se recoltează, pentru că cei de acolo au refuzat echipamentele gratuite. Așa se întâmplă peste tot în țară”, a declarat Florin Hozoc la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Vlăduța Lupău, surpriză pentru soțul ei. Cum i-a dat vestea despre a doua sarcină
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
×